Vanaf wanneer een knuffel voor een baby en hoe vind ik een goede knuffel? - BezigeBijtjes

Vanaf wanneer een knuffel voor een baby en hoe vind ik een goede knuffel?

Hoe snoezig is het om je kleintje met een knuffel te zien? Super schattig om je kleintje met een knuffel rond te zien hupsen en in slaap te zien vallen. Er zijn zoveel soorten knuffels zoals verschillende dieren, formaten en materialen. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een knuffel? Vanaf welke leeftijd vind een baby een knuffel interressant? In deze blog lees je meer over hoe je een goede knuffel voor je kindje kan vinden.

Vanaf 5 maanden toont je kleintje pas interesse in een knuffel

Je kent het vast wel, je bent zwanger en je gaat naar leuke winkels om de kinderkamer in te richten. En wat hebben ze daar een leuke knuffeltjes! Waarschijnlijk is heel de kamer al ingericht met leuke knuffeltjes die niet kunnen wachten om met je kleintje te knuffelen. Grote kans dat je ook veel knuffeltjes als kraamcadeautje hebt gehad. En wat zijn ze snoezig en lekker zacht. Helaas toont je kindje pas vanaf ongeveer 5 maanden enige interesse in knuffeltjes. Misschien ook maar beter, want de eerste maanden is het helemaal niet raadzaam om je baby met een knuffel te laten slapen. Zo is er in de eerste maanden extra risico op wiegendood vanwege de warmte van een knuffel en is er tijdens het slapen verstikkingsgevaar. Lees meer over veilig slapen met een knuffel in onze andere blog. 

Welke stof?

Knuffels zijn er te vinden in verschillende soorten stoffen zoals katoen, bamboe, polyester, wol of een mix hiervan. Dan is er ook nog een verschil of de stoffen biologisch zijn of niet. Lees in deze blog meer over wanneer bamboe of katoen biologisch genoemd mag worden.

En om het nog ingewikkelder te maken is er ook nog verschil in de manier van weven. Zo kan een knuffel van een bepaalde stof heel anders aanvoelen wanneer deze op een andere manier geweven is. 

Wol

Wol is afkomstig van een schaap en is dus helemaal natuurlijk. Wanneer een knuffel van wol is, is deze vaak gebreid of gehaakt. Wol voelt niet zo zacht aan als katoen en polyester. Een voordeel van wol is dat deze goed geurtjes vast houdt. Hierdoor zal de knuffel sneller een lekker vertrouwd geurtje voor je kleintje hebben. Een ander groot voordeel van wol is dat het niet gewassen hoeft te worden, want wol is zelfreinidend. Wil je het toch wassen omdat er bijvoorbeeld op geknoeid of gespuugd is dan kan je het gemakkelijk plaatselijk schoonmaken of met de hand wassen. Wil je meer weten over hoe je een knuffel het beste kan wassen?

Katoen en polyester

actvititeitenknuffel Nattou vos

Een van de meest voorkomende materialen die voor knuffels wordt gebruikt zijn de materialen katoen en polyester. Een populaire manier van weven van deze materialen is Velours. Velours heeft een zachte eigenschap en is makkelijk schoon te maken. Doordat Velours geen pluche heeft krijgt de knuffel minder snel een vieze uitstraling. Pluche gaat vaak samen klitten waardoor de knuffel plakkerig overkomt. Dit kan voorkomen worden door de knuffel regelmatig te wassen en de plushe uit elkaar te föhnen. De meeste knuffels van Nattou zijn geweven zoals velours. De meeste knuffels van Happy Horse hebben een combinatie van Pluche en velours.

Bamboe

Je hebt ook knuffels die gemaakt zijn van Bamboe. Bamboe is een ademende stof wat heerlijk koel kan aanvoelen. Knuffels gemaakt van Bamboe hebben vaak niet een pluche of velours kenmerk. Ze voelen meer aan zoals een zacht deken.

Parachutestof

Een andere stof die wel eens wordt gebruikt is parachutestof. Nu zal je wel denken parachutestof? Parachutestof is vooral een stof die vroeger gebruikt werd voor knuffels en wordt gemaakt van nylon. Parachutestof heeft het kenmerk lekker koel aan te voelen en snel te drogen. Het is niet perce een hele zachte stof, maar is wel makkelijk schoon te maken en te wassen. Mocht je daar naar op zoek zijn voor je kindje kan dit een heerlijke stof zijn voor de knuffel. In onze blog kan je meer lezen over hoe je een knuffel het beste kan wassen of onderhouden. 

Het beste formaat

Soms denken mensen hoe groter hoe beter. Maar met knuffels is dit niet zo. Kinderen zijn zelf klein waardoor een te grote knuffel vaak ongemakkelijk is. Zo is het voor je kindje vaak fijn om je knuffel overal mee naar toe te kunnen nemen en zeg nou eerlijk, dat gaat veel makkelijker met een klein knuffeltje. Het belangrijkste is dat je kindje het knuffeltje kan vast houden en kan dragen. Zo kunnen onderdelen zoals platte armen, een lange staart of grote oren ervoor zorgen dat je kindje een knuffel makkelijk vast kan houden met hun kleine handjes. Zoals onze knuffels van Happy Horse. De oren van Richie zijn makkelijk vast te maken of kunnen vast geknoopt worden aan bijvoorbeeld de kinderwagen. Vaak zie je ook kinderen met een knuffeldoekje. Knuffeldoekjes zijn lekker licht en makkelijk vast te houden. Zo kan je kindje makkelijk tijdens het slapen het doekje vast houden en lekker aan ruiken. 

Een reserve knuffel

Als je kindje een favoriete knuffel heeft uitgekozen dan kan niets of niemand deze meer vervangen. Een tip: koop meteen een tweede of derde identiek exemplaar. Mocht het lievelingsknuffeltje kwijt zijn, in de was zitten of bij opa of oma liggen dan is dat geen ramp. Dan haal je gewoon nummer 2 uit de kast. Nog een tip: Wissel regelmatig tussen deze knuffels. Bij mijn kindje maakte ik de fout om de reserveknuffel pas na een tijdje te pakken. Deze voelde duidelijk nog te nieuw aan, zag er dus anders uit en had bovendien niet dezelfde geur.. Dat is een fout die je maar 1 keer maakt. Je weet van te voren niet welke knuffel de lievelingsknuffel wordt, koop dus niet te snel een tweede of zelfs derde knuffel. Observeer eerst een aantal weken. Vanaf dan is al snel genoeg te zien welke knuffel de lievelingsknuffel wordt van je kindje.