Welke zonnebril bescherming heb ik nodig voor mijn baby? - BezigeBijtjes

Welke zonnebril bescherming heb ik nodig voor mijn baby?

Een zonnebril kies je vaak doordat die leuk staat. Maar een zonnebril is in eerste instantie bedoelt voor het beschermen van je ogen tegen de UV-straling van de zon. Een goede UV-bescherming is dan ook het belangrijkste van een zonnebril. Deze bescherming is afhankelijk van het materiaal van de lenzen, de aangebrachte filters en de coating van de lenzen. Met deze middelen filtert een zonnebril de UV-straling voordat deze de ogen bereikt. Een goede zonnebril filtert 99% tot 100% van die UV-straling. Lees in deze blog welke zonnebril bescherming je minimaal nodig hebt voor je kindje en waarom.

Kans op staar

Langdurige blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op staar. Deze schade wordt pas merkbaar op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat 20% van alle gevallen van staar veroorzaakt is door langdurige en overmatige blootstelling aan UV-straling. En dit willen we natuurlijk voor onze baby's en kinderen voorkomen. En daarom is een goede UV bescherming belangrijk. Zeker omdat kinderogen nog kwetsbaarder zijn voor schadelijke UV-straling dan ogen van volwassenen. Dit komt doordat van kinderen de pupil groter is en de ooglens minder beschermend pigment bevat.

UV400 of 100% UV-bescherming

Daarom is het belangrijk om altijd een zonnebril te kopen met het label ‘UV400’ of ‘100% UV-bescherming’. Op deze manier ben je er zeker van dat de ogen van je kindje goed beschermd worden. Het is dan wel belangrijk dat de bril ook goed past. Wanneer je een te grote of een te kleine zonnebril hebt krijgen je ogen nog UV licht te verdragen.

 

Ook een zonnebril bij bewolking

Je bent gewend om een zonnebril te dragen wanneer de zon schijnt. Maar wanneer je je ogen extra moet beschermen heeft ook invloed op waar je bent, op welk moment. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe hoger de UV-straling. Zo moet je dus goed opletten wanneer je bijvoorbeeld in Zuid-Europa op vakantie bent. Dan is ook nog wanneer van invloed. UV-straling is het hoogst en dus het gevaarlijkst in de zomer tussen 12 uur en 15 uur. Je hebt het vaak niet door maar óók op bewolkte dagen is er een UV straling en dus kans op beschadiging. Doordat de straling op zand weerkaatst is er kans op beschadiging. Ook als de zon weerkaatst wordt via water en sneeuw is de kans op beschadiging. Hier is zelfs nog meer kans op beschadiging dan via zand. Ook wanneer je op grote hoogte bent is de kans op beschadiging groter dan op gemiddelde hoogte, bijvoorbeeld op een berg. Daarom wordt op het strand, op het water, in de sneeuw, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen. Zeker voor kinderen. Daarom is het belangrijk om op deze momenten je kindje een zonnebril te laten dragen. Zelfs bij een bewolkte dag.

CE-Keurmerk

CE keurmerkEr zijn vijf verschillende CE categorieën voor zonnebrillen. Elke categorie heeft een verschillende waarde van bescherming. De CE categorie van een zonnebril geeft aan hoeveel procent van het zonlicht door het glas kan komen.
CE categorie 0 is de laagste variant van CE categorieën en blokkeert tussen de 0 en 20% van het licht. Deze categorie wordt gezien als een bril, niet als zonnebril en geeft dus vrijwel geen bescherming. CE categorie 3 is de meest ideale categorie. Deze bril is geschikt voor zonnige dagen op het strand of op een boot, maar biedt tegelijkertijd ook genoeg zicht. CE categorie 4 zonnebrillen hebben de hoogste waarde in bescherming tegen verblinding. Deze brillen worden vaak gebruikt op plekken waar de lichtintensiteit extreem hoog is. Bijvoorbeeld in een woestijn of boven op een besneeuwde bergtop. Het biedt goede bescherming, alleen geeft tegelijkertijd ook weinig zicht. Het zou dus niet handig zijn om een categorie 4 zonnebril te dragen op een normale zonnige of bewolkte dag. Echter omdat baby's gevoeligere ogen hebben dan volwassenen, kan het voor hen wel de extra bescherming bieden die ze nodig hebben om later schade te voorkomen.

Assortiment

Omdat wij het belangrijk vinden dat de ogen van je kindje worden beschermd verkopen wij alleen zonnebrillen die een UV400 en 100% UV bescherming bieden. Deze bescherming hebben zowel de Baby Dutch als de Dooky zonnebrillen. De zonnebrillen van Dooky bevatten het “CE”-keurmerk met categorie 3 en Baby Dutch bevat het CE-keurmerk categorie 4, wat aangeeft dat ze voldoen aan de EU-regelgeving en geschikt zijn voor gebruik in de meeste situaties. Doordat ze genoeg bescherming geven en tegelijk zorgen voor genoeg zicht.