10 Tips als je baby niet graag in bad gaat - BezigeBijtjes

10 Tips als je baby niet graag in bad gaat

Het nemen van een bad kan voor veel baby's een ontspannende en plezierige ervaring zijn. Maar helaas zijn er ook baby's die helemaal niet graag in bad gaan. Ze kunnen huilen, schreeuwen en zich verzetten tegen het water, waardoor het een stressvolle en vermoeiende taak wordt voor zowel de baby als de ouders. Als jouw baby niet graag in bad gaat, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen. In dit artikel delen we 10 handige tips die je kunnen helpen om het badmoment aangenamer te maken voor jouw baby en jezelf.

Waarom gaat mijn baby niet graag in bad?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw baby niet graag in bad gaat. Sommige baby's voelen zich ongemakkelijk door het gevoel van het water op hun huid, terwijl anderen bang zijn voor het geluid van het water. Ook kan een slechte ervaring in het verleden of simpelweg vermoeidheid of honger ervoor zorgen dat je baby niet graag in bad gaat. Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden is, zodat je hierop kunt inspelen en het badmoment voor jouw baby kunt verbeteren.

10 tips voor baby's in bad

  1. Droog badje oefenen
  2. Temperatuur controleren
  3. Doe het bad niet te vol
  4. Probeer je baby af te leiden met leuke dingen
  5. Samen in bad
  6. Houdt zeep en water uit het gezicht en oogjes van je kindje
  7. Doe je kindje niet te vaak en te lang in bad
  8. Probeer of je kindje meer van een douche houdt dan van een badje
  9. Als je kindje wat ouder is, meer zelf laten doen
  10. Sluit het badje af met een ontspannende massage

Tip 1 - Droog badje oefenen

Voor sommige baby's kan het nemen van een badje een enge ervaring zijn. Om je baby te laten wennen aan het badje, is het goed om eerst te oefenen met een droog badje. Begin met een aantal minuten en bouw dit langzaam op. Speel tijdens het droog badje met je baby, zodat hij of zij gewend raakt aan de omgeving en het badje niet als eng ervaart.

Tip 2 - Temperatuur controleren

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet te warm en niet te koud is voor je baby. Voordat je de baby in bad doet, controleer altijd eerst de temperatuur van het water met een thermometer of door met je elleboog in het water te voelen. Het badwater moet warm aanvoelen, maar niet te heet. Als je een thermometer gebruikt dan mag je 37 graden aanhouden.

Tip 3 - Doe het bad niet te vol

Vul het badje tot ongeveer 5-10 centimeter hoogte. Dit is voldoende om je baby in te laten zitten en genoeg water voor de baby om mee te spelen. Door het badje niet te vol te doen, voorkom je dat je baby onder water komt en daardoor schrikt of bang wordt. Je kunt het badje vervolgens nog iets voller laten stromen, mocht dat nodig zijn.

Tip 4 - Probeer je baby af te leiden met leuke dingen

Om ervoor te zorgen dat je baby zich op zijn gemak voelt in het badje, kun je hem of haar afleiden met leuke speeltjes. Denk bijvoorbeeld aan badeendjes, badboekjes of een badmobiel die je in het water kunt hangen. Dit zal de aandacht van je baby trekken en hem of haar helpen te ontspannen tijdens het badderen.

Je kunt ook afleiden met een sproeier. Bij sommige kinderen helpt dit, maar anderen vinden het juist eng. Even goed oppassen dus.

yookidoo badspeeltje

Tip 5 - Samen in bad

Het is ook leuk om samen met je baby in bad te gaan. Als je kindje het eng vindt om alleen in het badje te zitten, kun je zelf mee in bad gaan (als dat mogelijk is natuurlijk). De meeste kinderen voelen zich dan een stuk veiliger, omdat mama of papa hen kan vasthouden. Maak er een leuk speelmoment van, zodat je kind ziet dat er niets is om bang voor te zijn.

Zorg er wel altijd voor dat het niet te vol wordt in het badje en houd goed toezicht op je baby. Het kan ook handig zijn om een antislipmat of -stickers te gebruiken om uitglijden te voorkomen.

Tip 6 - Houdt zeep en water uit het gezicht en oogjes van je kindje

De huid van je baby is nog erg gevoelig en de oogjes en het gezicht zijn extra gevoelig voor water. Zorg er daarom altijd voor dat je tijdens het badderen zeep en water uit het gezicht en de oogjes van je kindje houdt. Als er toch wat water of zeep in de ogen van je baby terechtkomt, spoel dit dan voorzichtig uit met lauw water.

Het is ook handig om een droge handdoek of washandje bij de hand te hebben om eventueel water en zeep weg te deppen als je kindje niet zo blij is met het badderen. Probeer verschillende soorten handdoeken, washandjes en sponsjes en kijk wat het beste werkt voor jouw kindje.

Als je baby nog steeds niet van water in de buurt van het gezicht houdt, kun je zijn of haar gezicht en haar (als hij/zij dit heeft) met een nat washandje wassen. Op die manier wennen ze langzaam aan water in het gezicht en worden ze hopelijk wat meer ontspannen tijdens het badderen.

blauwe badcape bamboom

Tip 7 - Doe je kindje niet te vaak en te lang in bad

Het is belangrijk om de huid van je baby niet te vaak en te lang bloot te stellen aan water en zeep. Dit kan namelijk leiden tot een droge huid en irritaties. Een paar keer per week in bad is over het algemeen voldoende, tenzij je kindje erg vies is geworden natuurlijk.

Zorg er ook voor dat je niet te lang in bad gaat, maximaal 10 minuten is vaak genoeg voor een baby. Zo voorkom je dat de huid uitdroogt en geïrriteerd raakt.

Tip 8 - Probeer of je kindje meer van een douche houdt dan van een badje

Sommige baby's vinden het fijner om onder de douche te staan dan in bad te gaan. Dit kan komen doordat ze zich veiliger voelen bij jou als ouder of omdat het water constanter over hun lichaam stroomt.

Als je merkt dat je kindje meer ontspannen is onder de douche, probeer dan eens om samen met hem of haar te douchen in plaats van te badderen. Dit kan voor een positievere ervaring zorgen en helpt je baby wennen aan water op het gezicht.

Tip 9 - Als je kindje wat ouder is, meer zelf laten doen

Als je kindje wat ouder is en meer zelfstandig wordt, kun je hem of haar steeds meer laten doen tijdens het badderen. Dit zal niet alleen zorgen voor een gevoel van trots en vertrouwen bij je kindje, maar ook voor minder strijd rondom het badritueel.

Laat je kindje bijvoorbeeld zelf het schuim in bad doen, zijn of haar haartjes wassen met een speciale kindershampoo en zichzelf wassen met een washandje. Natuurlijk blijf jij als ouder nog wel toezicht houden en helpen waar nodig.

Tip 10 - Sluit het badje af met een ontspannende massage

Wanneer het tijd is om uit bad te gaan, kun je dit op een gezellige en rustige manier doen. Je kunt je kindje bijvoorbeeld een zachte handdoek geven om zichzelf mee af te drogen en daarna in een warme badcape of badjas wikkelen.

Tijdens het badritueel kunnen jullie samen spelen met wat speelgoed in het bad of een rustig liedje zingen. Op deze manier eindigt het badritueel op een fijne en ontspannen manier, waardoor je kindje er misschien zelfs naar uit gaat kijken!

Na het badderen is het een goed idee om je kindje een ontspannende massage te geven met bijvoorbeeld wat babyolie of bodylotion. Dit is niet alleen goed voor de huid van je kindje, maar versterkt ook de hechting tussen jou en je kindje.

Tijdens deze momenten kun je samen kletsen of zingen, wat ook goed is voor de taalontwikkeling van je kindje. Op deze liefdevolle en rustige manier sluit je het badritueel af en kan je kindje ontspannen naar bed gaan.