Wat is het verschil tussen een badcape en een wikkeldeken? - BezigeBijtjes

Wat is het verschil tussen een badcape en een wikkeldeken?

Een badcape en een wikkeldeken lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee. In dit artikel gaan we wat dieper in op de verschillen tussen een badcape en een wikkeldeken, zodat je zelf kunt bepalen welke optie het beste bij jou en je kindje past.

Wat is een badcape?

Een badcape is een badstof handdoek met een capuchon eraan bevestigd. Het wordt gebruikt om je kindje warm te houden en af te drogen na een badje. Je kunt het over zijn of haar hoofdje trekken en zo het lichaampje bedekken. Badcapes zijn meestal gemaakt van absorberend materiaal, zoals bamboe of badstof, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen.

Wat is een badjas?

Een badjas daarentegen is een jasje dat je niet over het hoofd van je baby heen hoeft te trekken. Het heeft meestal lange mouwen en je kunt het vastmaken met een stoffen touwtje. De meeste badjassen voor baby's hebben ook een capuchon, waardoor het hoofdje lekker warm blijft.

Verschil badjas en badcape

Hoewel een badjas en badcape allebei gebruikt kunnen worden om je baby na het baden warm te houden, zijn er toch enkele verschillen tussen beide.

 • Ten eerste heeft een badjas meestal lange mouwen en kun je hem dichtknopen of vastmaken met een touwtje.
 • Daarnaast is een badjas ook beter geschikt voor oudere kinderen, omdat het niet over hun hoofd getrokken hoeft te worden. Dit kan handig zijn als je kindje al wat beweeglijker is tijdens het afdrogen.
 • Een badcape daarentegen is handiger voor baby's, omdat je het gemakkelijk over hun hoofdje heen kunt trekken en zo snel hun lichaampje bedekt. Bij de kleinste kindjes is het toch moeilijker de armpjes door de mouwtjes te krijgen. Dat hoeft met een badcape niet.
 • Verder is een badcape vaak groter dan een badjas, waardoor het ook geschikt is om je kindje helemaal in te wikkelen na een bad.

Het is dus vooral afhankelijk van de leeftijd en je eigen voorkeuren welke optie het meest geschikt is.

Waar gebruik je een badjas of badcape voor?

Een badjas of badcape is ideaal om je baby warm te houden en af te drogen na het badderen. Hiermee voorkom je dat je kleintje afkoelt en kan het rustig worden gedroogd. Bovendien zijn deze items ook handig voor een dagje strand of zwembad. Je kunt je kindje snel inpakken in een badcape of badjas zodra het uit het water komt om overmatige afkoeling te voorkomen.

Sommige ouders gebruiken ook een badjas of badcape tijdens het aankleden van hun baby. Dit houdt het lichaampje warm en vergemakkelijkt het aantrekken van kleding. Je kunt een badjas ook gebruiken als comfortabele outfit voor thuis.

Niet alleen zijn deze items functioneel, maar ze zien er ook nog leuk en schattig uit wanneer je kleintje gehuld is in een zachte badjas of badcape. Vooral voor moeders van jonge kinderen en baby's is het belangrijk dat deze items praktisch en comfortabel zijn.

Bamboom Badcape Bamboe Badstof 75 bij 75cm Roze of Zand

Hoe groot is een badcape voor een baby?

De meeste badcapes voor baby's zijn ongeveer 75 x 75 centimeter groot. Dit is groot genoeg om je kindje helemaal in te wikkelen en warm te houden na een bad. Je kunt er ook voor kiezen om een grotere maat te nemen, zodat de badcape langer meegaat als je kindje groeit. Ben je op zoek naar een 75 x 75 centimeter badcape? Bekijk eens de Bamboom Badcape in Roze of Zand.

Badjassen voor baby's zijn vaak verkrijgbaar in verschillende maten, vergelijkbaar met kledingmaten. Het is dus belangrijk om goed naar de maat te kijken en rekening te houden met de lengte en bouw van je kindje. Zo zorg je ervoor dat de badjas goed aansluit en niet te groot of te klein is.

Van welk materiaal is een badcape gemaakt?

De meeste badcapes voor baby's en jonge kinderen zijn gemaakt van zachte, absorberende materialen zoals katoen, bamboe of badstof. Deze stoffen zijn ideaal om het vocht op te nemen na een bad of zwempartijtje en houden je kleintje warm en comfortabel. Een voorbeeld van een kwalitatieve en heerlijk zachte badcape is de Bamboom XL Bamboe Badcape.

Het is wel belangrijk om te letten op de kwaliteit van het materiaal. Kies voor stoffen die zacht zijn voor de gevoelige huid van je baby en die goed blijven na het wassen. Zo kan je kindje keer op keer genieten van een warme en droge badcape.

Wat is een wikkeldeken?

Een wikkeldeken, ook wel een omslagdoek genoemd, is bedoeld om je baby'tje warm te houden. Dit is handig bijvoorbeeld bij het geven van de fles of als je hem of haar even moet uitkleden, maar wel graag warm wil houden. De omslagdoek is meestal gemaakt van zachte materialen en heeft vaak een capuchon om het hoofdje ook warm te houden.

Wanneer gebruik je een wikkeldeken?

Een wikkeldeken kan op verschillende momenten gebruikt worden. Hieronder volgt een opsomming van situaties waarin het handig is om een wikkeldeken bij de hand te hebben:

 • Bij het consultatiebureau - Vaak wordt er gewacht in de wachtkamer voordat je baby aan de beurt is. In deze tijd kan je hem of haar warm houden met een wikkeldeken.
 • Bij de dokter of in het ziekenhuis - Ook hier kan het wachten voor je baby vervelend zijn. Een wikkeldeken biedt dan uitkomst om je kindje comfortabel te laten liggen.
 • Tijdens het voeden - Het kan zijn dat je baby tijdens het voeden in slaap valt. Met een wikkeldeken blijft hij of zij warm en kun jij rustig je handen vrij hebben.
 • Tijdens een slaapje - Ook wanneer je baby even ligt te slapen, is het fijn om hem of haar warm te houden met een wikkeldeken.
 • Tijdens het knuffelen - Het gebeurt regelmatig dat ouders samen met hun baby op de bank liggen of zitten te knuffelen. Een wikkeldeken is dan ideaal om je kindje warm en geborgen te houden.

Bamboom Wikkeldeken 95x95 Rozen

Hoe groot is een wikkeldeken voor een baby?

Een wikkeldeken voor een baby is over het algemeen tussen de 75 x 75 centimeter en 95 x 95 centimeter. Dit kan echter verschillen per merk of model. Het belangrijkste is dat de wikkeldeken groot genoeg is om je baby in te wikkelen, maar niet zo groot dat het hem of haar overweldigt of het onhandig is voor jezelf. Ben je op zoek naar een 95 x 95 centimeter wikkeldeken? Bekijk dan de heerlijk zachte Bamboom Wikkeldeken Rozen.

Van welk materiaal is een wikkeldeken gemaakt?

Wikkeldekens zijn vaak gemaakt van zachte en ademende materialen, zoals katoen of bamboe. Deze materialen zijn veilig voor de gevoelige huid van je baby en helpen om hem of haar warm te houden. Daarnaast zijn er ook wikkeldekens verkrijgbaar die gemaakt zijn van biologisch katoen, wat nog beter is voor het milieu en de gezondheid van je baby. Meer weten? Lees hier ons blog over biologisch katoen en biologische bamboe.

Verschil tussen een badcape en een wikkeldeken

Hoewel een badcape en wikkeldeken beide bedoeld zijn om je kindje warm te houden, zijn er toch enkele verschillen. Een badcape is specifiek gemaakt voor na het badderen of zwemmen. Het wordt voornamelijk gebruikt om je baby snel in te wikkelen en te drogen. Een wikkeldeken kan op andere momenten gebruikt worden, zoals bij het voeden, op het consultatiebureau of tijdens het knuffelen. Ook is een wikkeldeken vaak wat groter en heeft het niet altijd capuchon. Het is dus handig om beide in huis te hebben voor verschillende momenten.

Welke is beter voor vochtopname?

Beide badcapes en wikkeldekens hebben een goede vochtopname. Het ligt hierbij wel aan het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en de kwaliteit ervan. Een badcape van hoogwaardig, absorberend katoen zal waarschijnlijk beter vocht opnemen dan een goedkope wikkeldeken van synthetisch materiaal. Daarom is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het materiaal en eventueel reviews of ervaringen van andere ouders te raadplegen.

Welke afmetingen zijn er?

Badcapes en wikkeldekens zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Meestal zijn ze ongeveer 75 x 75 centimeter, maar er zijn ook grotere varianten beschikbaar. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van je baby en welke maat het beste bij hem of haar past. Ook kan het handig zijn om te kiezen voor een wat grotere maat, zodat de badcape of wikkeldeken langer meegaat als je kindje groeit.

Welke functie heeft elke variant?

Een badcape is specifiek ontworpen voor het drogen en warm houden van je baby na het badderen of zwemmen. Het heeft vaak een capuchon en is gemaakt van absorberend materiaal om het vocht snel op te nemen.

Een wikkeldeken daarentegen kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden, zoals knuffelen, voeden of tijdens een bezoek aan het consultatiebureau. Het kan ook dienen als warme deken in de kinderwagen of autostoel. Daarnaast is een wikkeldeken vaak wat groter en biedt het meer bewegingsvrijheid voor je baby.

Bamboom XL Badcape Bamboe Badstof Roze, Blauw of Grijs

Waar let je op bij het kiezen van een badcape of wikkeldeken?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een badcape of wikkeldeken. Hieronder volgen enkele tips:

 • Materiaal - Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen of bamboe, omdat deze zacht zijn voor de huid en goed ademen.
 • Maat - Let op de maat van de badcape of wikkeldeken. Deze moet groot genoeg zijn om je baby goed in te kunnen wikkelen, maar niet zo groot dat het hem of haar overweldigt.
 • Capuchon - Sommige wikkeldekens hebben een capuchon, wat handig kan zijn om het hoofdje van je baby warm te houden.
 • Sluiting - Er zijn verschillende soorten sluitingen mogelijk, zoals klittenband of drukknoopjes. Let erop dat de sluiting veilig is en niet knelt bij je kindje.
 • Wasbaarheid - Omdat een badcape of wikkeldeken vaak gebruikt zal worden, is het handig als deze makkelijk te wassen is.
 • Kleur en design - Natuurlijk wil je ook dat de badcape of wikkeldeken er leuk uitziet. Kies een kleur en design waar jij en je baby blij van worden.

Conclusie

Een badcape en wikkeldeken zijn beide handige items om te hebben voor je baby. De badcape is vooral geschikt voor na het badderen, terwijl een wikkeldeken multifunctioneel is en ook gebruikt kan worden als dekentje. Let bij het kiezen van een badcape of wikkeldeken op het materiaal, de maat, eventuele capuchon en sluiting, wasbaarheid en design. Zo kun je een fijne en veilige badcape of wikkeldeken vinden voor jouw kleintje! Voor meer informatie over babyaccessoires zoals badcapes en badjassen kun je altijd terecht bij onze klantenservice. Veel plezier!