Wat is biologisch katoen en biologische bamboe? - BezigeBijtjes

Wat is biologisch katoen en biologische bamboe?

Het lijkt wel of biologisch of duurzaam een hip modewoord is geworden. Maar wat is biologisch of duurzaam nu eigenlijk? En onder welke eisen mag je een bamboe of katoen biologisch of duurzaam noemen? In dit artikel geven we meer duidelijkheid wanneer je bamboe en katoen duurzaam is en aan welke eisen het moet voldoen. 

Biologisch katoen

Bamboom rozen hydrofiele doek

Sommige van de producten die wij verkopen bij BezigeBijtjes zijn gemaakt van biologisch katoen zoals Bamboom. Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu.

 

Denk hierbij aan:

 • Het niet gebuiken van pesticiden en kunstmest. Zo wordt voor het
  beschermen van het gewas tegen nadelige insecten gebruik gemaakt van natuurlijke bescherming zoals vlinders. Voor bemesting wordt er gebruik gemaakt van plantaardige en dierlijke afval. Dit zorgt voor een biologisch afbreekbaar materiaal maar toch een rijke bodem voor de planten. 
 • Bij het spinnen van het katoen wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën.
  • Het katoen wordt met de hand geplukt
   • Er wordt regelmatig afgewisseld van de teelt. Door de katoenteelt af te wisselen met andere gewassen krijgen ziektes minder kans. Bovendien raakt de bodem minder snel uitgeput.
   • Voor het gebruik van water moeten bedrijven voldoen aan strengere regels

    Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor de natuur, de dieren en zelfs voor de katoenboer zelf.

     

     

    Bamboom hydrofiele doek pinguin

    Biologische Bamboe

    Bamboom is een merk dat naast biologische katoen ook biologische bamboe in de producten gebruikt. Bamboe is een grassoort die razendsnel groeit. Maar er zijn nog andere voordelen aan het gebruik van bamboe als stof:

    • Zo is er bij het groeien van bamboe minder water nodig ten opzichte van katoen.
    • Ook kan bamboe vrijwel overal groeien. Er is niet een bepaald klimaat nodig waar bamboe groeit. Zo kan het dus in elk werelddeel groeien en is er niet een bepaalde regio waar geteelt moet worden.
    • Een ander voordeel aan bamboe is dat de grond waar bamboe heeft gegroeid vruchtbaarder wordt. Dit kan voor boeren erg aantrekkelijk zijn om periodes van gewassen te wisselen. Mede doordat bamboe steeds populairder wordt, zal er meer bamboe nodig zijn.
    • Bamboe gaat gronderosie tegen. Dit wil zeggen dat de wortels blijven staan wanneer Bamboe wordt gekapt. Zo kan de bamboe dus extra snel weer aangroeien. 
    • Bamboe is 100% natuurlijk afbreekbaar
    • Bamboe neemt 35% meer CO2 op dan andere planten. Dit kan effectief zijn tegen het effect van het broeikas.
    • Bamboe levert per m2 10x zoveel opbrengst dan katoen

    Bamboe zelf is dus al een vrij duurzaam materiaal. Maar wat wil biologische bamboe dan zeggen? Het biologische zit hem vooral in het verwerkingsproces van bamboe tot textiel. De milieuvriendelijke manier is ontzettend kostbaar en arbeidsintensief, daarom wordt er vaak gekozen voor de chemische manier. 

    Oekotex 100 keurmerk

    OekoTex 100 klasse 1

    Wanneer je zeker wil weten of iets biologisch of duurzaam is, kan er ook gekeken worden naar keurmerken. Bamboom gebruikt in de producten materialen die OekoTex 100 Klasse 1 gecertificeerd zijn. Producten die voldoen aan de eisen van Klasse 1 zijn getest en veilig bevonden voor gebruik door baby's en jonge kinderen. Wil je meer weten over dit keurmerk of over andere keurmerken? Dan kan je ons artikel lezen over keurmerken.