Welke keurmerken zijn er allemaal bij baby artikelen? - BezigeBijtjes

Welke keurmerken zijn er allemaal bij baby artikelen?

Om er zeker van te zijn of iets duurzaam is kan je kijken naar keurmerken. Keurmerken zijn officiële labels of certificaten die worden toegekend aan producten of bedrijven om aan te geven dat ze voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, veiligheidsvoorschriften, duurzaamheidsnormen of andere specifieke criteria. De producten die we verkopen bij BezigeBijtjes zijn soms voorzien van keurmerken. In dit artikel behandelen we een aantal keurmerken van de producten die bij BezigeBijtjes worden verkocht. 

FSC keurmerk

FSC keurmerk

De dozen die worden gebruikt bij verzending bij BezigeBijtjes zijn voorzien van het FSC keurmerk. Ook de hangtags van Happy Horse zijn van FSC papier.

Het FSC keurmerk is een internationaal erkend keurmerk voor hout- en papierproducten afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Het FSC-keurmerk waarborgt dat hout- en papierproducten afkomstig zijn van bossen die op een duurzame en verantwoorde manier worden beheerd volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Het keurmerk houdt rekening met verschillende aspecten van bosbeheer, waaronder het behoud van biodiversiteit, bescherming van waterbronnen, respect voor inheemse rechten en arbeidsomstandigheden voor bosarbeiders.

Vegan keurmerk

Nattou heeft het keurmerk Vegan. Dit keurmerk wordt gebruikt om consumenten te informeren dat een product volledig veganistisch is, wat betekent dat het geen dierlijke ingrediënten of bijproducten bevat en dat het niet op dieren is getest.

Het is belangrijk op te merken dat dit keurmerk specifiek gericht is op veganistische aspecten en niet noodzakelijk betrekking heeft op andere aspecten van duurzaamheid, zoals milieuvriendelijkheid of sociale verantwoordelijkheid. 

CE Keurmerk 

Ce-keurmerk

Het CE-keurmerk wordt toegekend door de fabrikant zelf. De fabrikant verklaart dat het product voldoet aan de toepasselijke Europese richtlijnen. Deze richtlijnen zijn vastgesteld om de veiligheid van consumenten, werknemers en het milieu te waarborgen.

Het CE-keurmerk heeft betrekking op verschillende productcategorieën, zoals onder andere elektronica en speelgoed. Het geeft aan dat het product voldoet aan de relevante Europese richtlijnen en technische normen. Wij vinden dit essentieel wanneer het gaat over babyspeelgoed of babyartikelen.

Het CE-keurmerk is echter geen kwaliteitskeurmerk en geeft geen informatie over de kwaliteit, duurzaamheid of prestaties van een product. Het is puur een indicatie dat het product aan de minimale gezondheids- en veiligheidseisen voldoet. 

Oeko-tex keurmerk

OekoTex 100 klasse 1

Oeko-Tex Standard 100 is een internationaal erkend keurmerk voor textielproducten. Het keurmerk is bedoeld om consumenten te verzekeren dat het gecertificeerde product vrij is van schadelijke stoffen en voldoet aan strikte veiligheids- en milieunormen.

Oeko-Tex Standard 100 heeft verschillende klassen of categorieën, waarvan Klasse 1 de strengste normen heeft. Klasse 1 is specifiek gericht op producten voor baby's en kinderen tot 3 jaar, omdat deze groep gevoeliger is voor schadelijke stoffen. Het houdt rekening met strenge limieten voor het gehalte aan chemische stoffen in het textiel, zoals pesticiden, zware metalen, formaldehyde, ftalaten en andere potentieel schadelijke stoffen. Producten die voldoen aan de eisen van Klasse 1 zijn getest en veilig bevonden voor gebruik door baby's en jonge kinderen.

Kwaliteit waarborgen 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle baby artikelen een specifiek keurmerk hebben. Sommige fabrikanten kunnen zich vrijwillig laten certificeren volgens bepaalde normen om de veiligheid en kwaliteit van hun producten te waarborgen. Het meest relevante keurmerk waar je bij babyartikelen op kan letten is het CE-keurmerk en eventuele andere keurmerken die aangeven dat het product voldoet aan relevante veiligheids- en kwaliteitsnormen. Met het CE-keurmerk wordt er vooral gekeken naar de veiligheid. Andere vrijwillige keurmerken gaan meer over duurzaamheid en sociale aspecten bij productie.