5 Tips voor verlichten pijn bij doorkomende tandjes - BezigeBijtjes

5 Tips voor verlichten pijn bij doorkomende tandjes

Een kindje kan bij erg veel last hebben van doorkomende tandjes. Zo kan je kindje last hebben van een pijnlijke mond, luieruitslag en soms ook koorts. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over zodra het tandje is doorgekomen. Tot de tijd dat het tandje is doorgekomen hebben we 5 tips om de pijn van je baby te verzachten.

Onmisbare tips bij doorkomende tandjes van je baby

  1. Voordat een tand doorkomt, zwelt eerst het tandvlees op. Er is een klein bobbeltje te zien op het tandvlees. Als de tand bijna doorkomt, zie je een witte waas onder het tandvlees. Het daadwerkelijk doorkomen van de tand duurt gemiddeld een aantal weken tot een maand. Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger. Dit vermindert de druk op het tandvlees. Er zijn eventueel vingertandenborstels waarmee je het tandvlees van je kindje kan masseren.

  2. Laat je kindje ergens op kauwen. Geef bij voorkeur een gekoelde bijtring om de pijn te verzachten. Doordat de bijtring gekoeld is wordt het tandvlees gekoeld. Je kan ook een bijtring geven wat het tandvlees masseert. Bijtringen gemaakt van siliconen zijn hiervoor geschikt. Er zijn ook Bijtringen met natuurlijk hout. Natuurlijk hout heeft een Antibacteriële werking, wat weer fijn is voor in de mond van je kindje.

  3. Geeft je kindje niks om de bijtring dan kan je je kindje ook een gekoeld drankje drinken. Warme drankjes verergeren de pijn van doorkomende tandjes. Een baby kan je geen koud drankje geven. Hiervoor zou een gekoelde bijtring beter werken.

  4. Er zijn verschillende druppels bij een apotheek of drogist te verkrijgen die de pijn van doorkomende tandjes verzachten. Er zijn eventueel ook homeopatische druppels te verkrijgen. 

  5. Je kindje kan eventueel op zijn eigen duim of op een speentje zuigen om de pijn te verzachten.

Begin meteen met tandenpoetsen zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen. Het is belangrijk dat je kindje bekend is met tanden poetsen. Hoe meer dit in het ritme zit hoe vaker er gepoetst wordt en hoe kleiner de kans is dat dit later wordt vergeten.