Wanneer kan je baby veilig slapen met een knuffel? - BezigeBijtjes

Wanneer kan je baby veilig slapen met een knuffel?

Waarschijnlijk heb je al veel leuke zachte knuffels als kraamcadeautje gehad. En zeg nou zelf hoe schattig staan die knuffels in een bedje en in de box. Maar je wil natuurlijk ook dat niet je kindje iets overkomt. Vanaf wanneer is het veilig voor je kindje of baby om met een knuffel te slapen? In deze blog lees je meer over veiligheid en waar je op moet letten met knuffels in bed van je kindje.

Waarom is het goed om een kind te laten slapen met knuffel?

Kinderen associëren knuffels vaak met een van hun ouders. Zo geeft een knuffel een veilig en geborgen gevoel wanneer je als ouder afwezig bent. Een knuffel kan dienen als een echte vriend die er altijd en overal voor je kindje is. In de kinderlijke ontwikkeling zorgt een knuffel voor meer autonomie, omdat je kindje door de knuffel steeds iets meer los kan komen van de ouder. Naar mate het kindje ouder wordt, zijn de ouders meer afwezig. Zo ook in bed. Toch is het fijn om in bed een veilig gevoel te hebben en dit kan door een knuffel. Maar je wil als ouder natuurlijk wel dat het ook echt veilig is.  

Vanaf welke leeftijd is slapen met een knuffel veilig voor je baby?

Vanaf de geboorte geldt de regel een zo'n leeg mogelijk bed tot ongeveer 12 maanden. Zo ligt er in een wieg of ledikantje geen kussens, geen hydrofiele doeken, geen speelgoed en ook geen knuffels. Deze adviezen worden gegeven vanuit het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid om wiegendood of verstikking te voorkomen. Het beste is om een knuffel pas te introduceren als je baby zelfstandig zijn hoofdje kan optillen en goed kan omdraaien. Toch blijft er altijd een risico omdat je baby soms niet het besef heeft zijn hoofd te kunnen draaien wanneer deze geen adem krijgt. Ook moet je bij knuffels erop letten dat er geen kleine onderdelen als oogjes of draadjes zijn die je kindje wellicht kan los bijten.

Introduceren van een knuffel 

Dit betekent natuurlijk niet dat je baby pas vanaf 12 maanden een knuffel kan hebben. Je kan al wel eerder een knuffel introduceren aan je kindje. Zo kan je kindje met een knuffel spelen wanneer hij wakker is of in de box speelt. Let wel op dat je altijd in de buurt bent, mocht er iets gebeuren. Is je kindje nog niet zo oud maar is hij onafscheidelijk met een knuffel? Je kan bijvoorbeeld de knuffel in het zicht zetten, bijvoorbeeld op het nachtkastje. Zo is zijn vriendje toch in de buurt maar vormt het geen gevaar. 
Ben je nog op zoek naar een leuke knuffel? Bij BezigeBijtjes hebben we diverse leuke en heerlijk zachte knuffels voor je kindje of als cadeau.