Als volwassene slapen met een knuffel gezond of ongezond? - BezigeBijtjes

Als volwassene slapen met een knuffel gezond of ongezond?

Naar mate je ouder wordt merk je dat wel ouder wordt in leeftijd, maar je misschien niet ouder voelt. Er wordt wel van je verlangt dat je je volwassen gedraagt, maar vaak vinden we het toch wel fijn om ons nog even kinderlijk te voelen. Bij sommige mensen kan je dit heel duidelijk zien. Bij anderen zie je dit moeilijker, misschien omdat ze zich een beetje schamen voor dit gevoel. Maar zeg nou zelf, hoe fijn is het even om je geen zorgen te maken zoals je dat deed in je kindertijd. Wist je bijvoorbeeld dat veel volwassenen nog met een knuffel slapen? Waarschijnlijk niet, omdat het geen hot topic is op een verjaardag. Maar je hoeft je er totaal niet voor te schamen, want slapen met een knuffel als volwassene is juist heel erg gezond! Lees hierover meer in deze blog. 

Voordelen van het slapen met een knuffel 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 30 a 40% van de volwassenen nog met een knuffel slaapt. En dit heeft juist heel veel gezondheidsvoordelen! De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft slapen met een knuffel onderzocht en hieruit blijkt dat slapen met een knuffel een gunstig effect heeft op mensen die kampen met een laag zelfbeeld. Ook is slapen met een knuffel goed voor mensen die  regelmatig angsten voelen.  

Knuffels voelen veilig

Volgens psychologen zorgt het knuffelen met knuffels ervoor dat je je veilig voelt. Dit heeft te maken met een evolutionair standpunt. Zo gaat de theorieën ervan uit dat kinderen zich vertrouwd en veilig moet voelen voordat ze in slaap kunnen vallen. Dit komt omdat slapen een kwetsbare toestand is waar je volledig de controle loslaat. Dit kan je kind voelen door middel van een knuffel. Let er wel op dat je in de eerste maanden van je kindje nog geen knuffel in bed legt voor de veiligheid. Hierover kan je meer lezen in deze blog. Omdat je dit veilige gevoel vanuit vroeger kent, kan dit je op latere leeftijd nog steeds een veilig gevoel geven, zeker als het hetzelfde knuffeltje als vroeger is. Helemaal niet gek dus. 

Slapen met een knuffel slecht?

In principe is slapen met een knuffel niet slecht voor je gezondheid. Zoals met veel zaken waar ‘te’ voor staat, kent het 'te' gehecht raken aan een knuffel ook negatieve kanten. Wil je bijvoorbeeld niet op reis zonder knuffel of knuffel je liever met je knuffel dan met je partner? Dan kan het handig zijn om de oorzaak te achterhalen waarom je zo afhankelijk bent aan je knuffel. Vaak zijn er dan onderliggende problemen die nog opgelost moeten worden. Maar vind je het gewoon fijn om lekker knuffelend in slaap te vallen, dan zou ik zeggen lekker doen. Ben je nog op zoek naar een leuke knuffel? Bij BezigeBijtjes hebben we diverse leuke en heerlijk zachte knuffels voor zowel jong als oud.