5 Stappen om je Knuffel het beste te Wassen - BezigeBijtjes

5 Stappen om je Knuffel het beste te Wassen

Knuffels zijn onvervangbaar. Ze gaan met je kindje overal mee op avontuur, waardoor ze het nodige meemaken. Zelfs al gaan de knuffels niet mee naar buiten, dan nog wordt een knuffel regelmatig vies. Misschien knoeit je kindje net een beetje eten op zijn knuffel of is je kindje ziek en spuugt deze net over zijn lievelingsknuffel. Erg vervelend en vooral voor de ouders een beetje vies na een tijdje. Hoe kan je het beste een knuffel wassen zonder dat deze er erg onder lijdt? Zie hieronder verschillende stappen en tips om een knuffel te wassen met en zonder een wasmachine. 

Knuffels wassen zonder wasmachine

Het beste kun je eerst kijken hoe groot de vlek is. Misschien is de vlek wel weg te poetsen zonder daarvoor de hele knuffel nat te maken en te wassen. Zo gaat de geur niet helemaal van de knuffel af en blijft de stof van het deel dat niet vies is mooi. Want hoe voorzichtig je ook poetst, de stof lijdt er altijd wel iets mee. 

Gebruik bij het wassen van de knuffel geen agressieve schoonmaakmiddelen. Je kunt het beste geen zeep gebruiken. Mocht je de vlek(ken) zonder zeep er niet uit krijgen dan kun je het beste milde zeep zoals Dreft of babyshampoo gebruiken. Gebruik je handen om de vlek schoon te maken. Is het een hardnekkige vlek? Dan kan je altijd lichtjes een tandenborstel gebruiken om te poetsen. Met lauw warm water kan je de zeep uitwassen. Laat de knuffel liggend drogen. Zo zakt de vulling niet naar een kant.

 

5 stappen om je knuffel met de hand uit te wassen

Wil je de gehele knuffel wassen met de hand? Dan kan je onderstaande stappen volgen. Ook hiervoor geldt het liefst te werken met milde zeep zoals Dreft of babyshampoo. Gebruik ook niet teveel zeep, 1 theelepel is al ruim voldoende.

  1. Even de knuffel laten weken en nat maken in het lauwwarme sopje.
  2. Met de hand het vuil van de knuffel ‘poetsen’. Let op dat je niet te hard poetst, met te hard wrijven beschadig je de stof.
  3. De knuffel goed uitspoelen met schoon water.
  4. Knijp het water voorzichtig uit de knuffel. 
  5. Breng indien nodig de knuffel weer in model en laat de knuffel plat op een droogrek drogen. Je kan eventueel de knuffel met een föhn droog föhnen. Dit kan handig zijn wanneer je knuffel haartjes heeft. Door te föhnen gaat het pluche niet aan elkaar plakken en blijft de knuffel mooi. Zorg ervoor dat de knuffel niet te warm wordt door de föhn.

Knuffels wassen in de wasmachine

De meeste knuffels kan je ook wassen met de wasmachine. Het is belangrijk dat je vooraf op het etiket kijkt welke wasvoorschriften bij de knuffel van toepassing zijn. Knuffels van biokatoen hebben meestal een etiket dat aangeeft dat ze op 30 graden en wol- of handwasprogramma kunnen worden gewassen. Check altijd het etiket en wanneer dat er niet is, ga op je eigen ervaring en kennis af. Een wol- of handwasprogramma is al fijner voor een knuffel en heb je minder kans op krimpen. Tip: Liever iets vaker voorzichtig wassen dan bijvoorbeeld te warm wassen.

Om extra voorzichtig te zijn is het aan te raden om de knuffels in een wasnetje of kussensloop te wassen. Zo verminder je het risico dat ze beschadigen. Zeker wanneer de ogen van de knuffels gemaakt zijn van hard materiaal is een wasnetje of kussensloop handig.

Geen ervaring met wassen of durf je het niet aan? 

Is de knuffel echt toe aan een goed bad en/of durf je het zelf niet aan? Dan kan je de knuffel altijd naar een stomerij brengen. Zij hebben vaak ervaring met het schoonmaken van knuffels daardoor wordt de kans op een fout minder groot.

Wil je de knuffel wassen, omdat je de bacteriën dood wil hebben? Dan kan je de knuffel ook een nachtje in een afgesloten zak in de vriezer leggen. Op deze manier lijdt de stof er niet onder en vergaat de geur niet van de knuffel. Het voordeel eraan is dat alle bacteriën dood zijn. De vlekken gaan er niet uit met een nachtje vriezer. Als je de vlekken er uit wil dan zal je de knuffel echt moeten wassen.

Hoe droogt de knuffel het beste?

Als je een knuffel hebt gewassen is deze vaak nog behoorlijk nat. Knijp de knuffel zo goed als mogelijk uit en laat deze daarna liggend drogen. Op deze manier wordt de vorm beter behouden. Wanneer je een knuffel ophangt aan de waslijn heb je kans dat de vulling naar beneden zakt. Je kan eventueel de knuffel met een föhn droog föhnen. Op deze manier kan je het pluche van de knuffel uit elkaar föhnen. Zorg ervoor dat de knuffel niet te warm wordt door de föhn.

Onze grootste tip: zorg voor een reserve knuffel!

Zie je dat je kindje een lievelingsknuffel heeft, probeer nog een zelfde knuffel te kopen. Het is wel belangrijk dat je deze knuffels afwisselt. Want anders slijt een knuffel meer dan de andere knuffel en wordt het verschil tussen de knuffels groter. Ook wanneer je een knuffel regelmatig wast zal je kindje niet teveel hechten aan de geur van de knuffel. Mede met het regelmatige afwisselen zal je kindje het niet erg vinden wanneer je wisselt tussen dezelfde knuffels. Een kleine moeite en hopelijk heel veel minder drama of slapeloze nachten. Kijk op BezigeBijtjes voor ons leuke assortiment aan knuffels.