Waar op letten bij het kopen van een kinderstoel? Aankoopgids - BezigeBijtjes

Waar op letten bij het kopen van een kinderstoel? Aankoopgids

Als je op zoek bent naar een kinderstoel, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Een kinderstoel is immers een belangrijk onderdeel van de uitrusting voor je kind en moet aan bepaalde eisen voldoen. In deze aankoopgids zullen we bespreken waar je op moet letten bij het kopen van een kinderstoel.

Wat is een kinderstoel?

Een kinderstoel is een functionele stoel die speciaal is ontworpen voor baby's, peuters en jonge kinderen om hen te helpen bij het zitten aan tafel tijdens het eten of spelen. Kinderstoelen zijn meestal verstelbaar in hoogte en sommige modellen kunnen ook in verschillende posities worden geplaatst om aan de behoeften van het kind te voldoen. Ze zijn een essentieel onderdeel geworden van elk huis met jonge kinderen omdat ze niet alleen de veiligheid en het comfort tijdens maaltijden verbeteren, maar ook de ontwikkeling van het kind stimuleren.

Waarom een kinderstoel kopen?

Het gebruik van een kinderstoel heeft veel voordelen. Het biedt niet alleen comfort en veiligheid voor het kind tijdens het eten, maar kan ook de ouders helpen bij hun dagelijkse bezigheden. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je een kinderstoel zou moeten overwegen:

 • Veiligheid - Met een kinderstoel zit het kind op een veilige hoogte en wordt voorkomen dat ze van de stoel vallen.
 • Comfort - De meeste kinderstoelen hebben een comfortabel en ergonomisch ontwerp om het kind te helpen bij een goede houding tijdens het zitten.
 • Onafhankelijkheid - Door aan tafel te zitten in hun eigen stoel, kunnen kinderen leren om zelfstandig te eten en drinken.
 • Stimulatie van de ontwikkeling - Kinderstoelen bevorderen de ontwikkeling van de fijne motoriek en coördinatie terwijl het kind bezig is met eten en spelen.
 • Gemak voor ouders - Terwijl het kind veilig in de kinderstoel zit, hebben ouders hun handen vrij om andere taken uit te voeren.

Waarop letten bij het kopen van een kinderstoel?

Bij het kopen van een kinderstoel zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Veiligheid - Controleer of de kinderstoel voldoet aan de veiligheidsnormen en of deze een veiligheidsharnas heeft om het kind op zijn plaats te houden.
 • Verstelbaarheid - Een goede kinderstoel kan worden aangepast aan de groei en ontwikkeling van het kind, zodat deze jarenlang gebruikt kan worden.
 • Ergonomische houding - Zorg ervoor dat de kinderstoel een comfortabele zitting en rugleuning heeft om het kind te ondersteunen tijdens het zitten.
 • Onderhoud - Kies voor een kinderstoel met een afneembare en wasbare bekleding, zodat deze gemakkelijk schoon te maken is na morsen of knoeien.

Inklapbare meegroeistoel

Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderstoel?

Kinderstoelen kunnen gebruikt worden vanaf het moment dat een baby zelfstandig rechtop kan zitten, meestal rond de leeftijd van 6 tot 9 maanden. Het is belangrijk om de stoel te kiezen op basis van de ontwikkeling en grootte van het kind, in plaats van alleen op de leeftijd. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld meer ondersteuning nodig dan anderen, dus het kan zijn dat ze langer in een kinderstoel moeten blijven zitten.

Soorten kinderstoelen

Er zijn verschillende soorten kinderstoelen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

 • Newborn kinderstoel - Deze stoelen hebben meestal een ligstand en kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden. Ze zijn ontworpen om de baby in een comfortabele en veilige positie te houden tijdens het voeden.
 • Meegroeistoel - Deze stoelen kunnen in hoogte versteld worden. Ze zijn bedoeld om mee te groeien met het kind, vanaf de babytijd tot aan de tienerjaren. 
 • Kinderstoel met eetblad - Dit type kinderstoel heeft een afneembaar eetblad dat op verschillende hoogtes kan worden geplaatst. Het is handig voor ouders die hun kinderen graag aan tafel laten eten, maar nog steeds wat ondersteuning nodig hebben. Een leuk voorbeeld hiervan is de Mamatoyz Houten Meegroeistoel met eetblad.
 • Aanschuifstoel - Deze stoelen worden bevestigd aan de eettafel, waardoor het kind op dezelfde hoogte als de rest van de familie kan zitten. Ze zijn handig voor gezinnen met beperkte ruimte en voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. In de meeste gevallen kun je een meegroeistoel overigens ombouwen tot aanschuifstoel.
 • Inklapbare kinderstoel - Dit type stoel is ideaal voor op reis, omdat het compact kan worden opgevouwen en gemakkelijk kan worden meegenomen. Ze zijn ook handig als je weinig ruimte hebt in huis.
 • Hangstoel - In plaats van op een stoel te zitten, kan een baby of peuter ook in een hangstoel worden geplaatst. Deze stoelen zijn vaak ergonomisch en bieden ondersteuning aan de rug van het kind.
 • Stoelverhoger - Dit is een lichtgewicht en draagbaar zitje dat op een gewone stoel kan worden geplaatst. Het is ideaal voor oudere kinderen die nog niet groot genoeg zijn om comfortabel aan tafel te zitten.
 • Design kinderstoel - Deze stoelen zijn niet alleen functioneel, maar ook een mooi designstuk in huis. Ze zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een strakke uitstraling.

Het kiezen van de juiste kinderstoel kan best overweldigend zijn, gezien het grote aanbod aan opties. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en behoeften van het kind, maar ook met de beschikbare ruimte in huis. Het hebben van een goede kinderstoel kan het leven van ouders een stuk makkelijker maken tijdens de eetmomenten van hun kinderen.

Wat zijn de prijzen van kinderstoelen?

De prijzen van kinderstoelen variëren afhankelijk van het type, de kwaliteit en het merk. Eenvoudige modellen zoals een aanschuifstoel of een inklapbare kinderstoel kunnen al beginnen bij €15, terwijl design stoelen voor meer dan €700 verkocht worden. Het is belangrijk om een kinderstoel te kiezen die past bij jouw budget, maar ook aan de veiligheidsnormen voldoet.

MamaToyz Houten Meegroeistoel zonder Eetblad

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een kinderstoel?

Naast de leeftijd en beschikbare ruimte zijn er nog andere factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderstoel. Het is belangrijk dat de stoel verstelbaar is, zodat deze meegroeit met het kind. Ook moet de stoel makkelijk schoon te maken zijn en stabiel genoeg om omvallen te voorkomen. Daarnaast is het handig om te kijken naar extra functies zoals een verstelbaar tafelblad en opbergmogelijkheden.

Is een kinderstoel altijd nodig?

Hoewel het hebben van een goede kinderstoel zeker aan te raden is, is het niet altijd noodzakelijk. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om hun kind op schoot te laten eten of gebruik te maken van een stoelverhoger. Dit kan ook een goede optie zijn als er weinig ruimte is in huis. Het belangrijkste is dat het kind veilig en comfortabel kan zitten tijdens het eten.

Waar gebruik je een kinderstoel?

Een kinderstoel is voornamelijk bedoeld voor eetmomenten, maar kan ook gebruikt worden tijdens andere activiteiten zoals knutselen of spelen. Het is handig om de kinderstoel in de buurt van de eettafel te plaatsen, zodat het kind kan wennen aan het gezamenlijk eten met de rest van het gezin. Daarnaast kan een kinderstoel ook gebruikt worden als plek om het kind even neer te zetten terwijl je bijvoorbeeld aan het koken bent.

Een paar leuke tips om je kinderstoel voor te gebruiken naast eten:

 • Tijdens het spelen - Gebruik de kinderstoel als plek voor je kind om te spelen met speelgoed.
 • Bij het koken - Zet de kinderstoel in de keuken en betrek je kind bij het koken door hem/haar vanuit de stoel mee te laten kijken. Zo kunnen ze al op jonge leeftijd leren over voedsel en koken. Je kunt natuurlijk ook een leertoren gebruiken wanneer je je kind wil betrekken bij het koken.
 • Bij visite - Wanneer er visite komt, kan de kinderstoel een handige plek zijn om je kind even neer te zetten terwijl je zelf bezig bent met gasten ontvangen of bedienen. Zo kan je kind ook deel uitmaken van het gezelschap.
 • Knutselen - Een kinderstoel met een verstelbaar tafelblad is ideaal voor knutselmomenten. Het tafelblad dient dan als stevige ondergrond en voorkomt dat er geknoeid wordt op de vloer.
 • Voorlezen - Zet je kind in de kinderstoel en lees samen een boekje. Zo kan je kind rustig zitten en genieten van het verhaal.

Kortom, een kinderstoel is niet alleen handig tijdens eetmomenten, maar kan ook op verschillende manieren gebruikt worden voor andere activiteiten.

Hoe onderhoud je een kinderstoel?

Het is belangrijk om regelmatig de kinderstoel schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Zo voorkom je dat er bacteriën of schimmel ontstaat. De meeste kinderstoelen zijn gemaakt van materialen die makkelijk schoon te maken zijn, zoals kunststof of hout. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en een doekje. Let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, deze kunnen de stoel beschadigen of zelfs giftige stoffen achterlaten.

Ook is het belangrijk om regelmatig te controleren of alle onderdelen van de kinderstoel nog goed functioneren, zoals de veiligheidsgordel en het verstelmechanisme. Zo zorg je ervoor dat de kinderstoel altijd veilig gebruikt kan worden.

Als laatste tip: bewaar de gebruiksaanwijzing van de kinderstoel goed, zo weet je precies hoe je deze moet afstellen en schoonmaken.

Welk materiaal is het beste bij een kinderstoel?

Er zijn verschillende materialen waarvan kinderstoelen gemaakt kunnen zijn, zoals hout, kunststof en metaal. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

 • Hout - Houten kinderstoelen hebben vaak een klassieke uitstraling en staan mooi in elk interieur. Daarnaast zijn ze stevig en duurzaam, maar kunnen wel zwaar zijn om te verplaatsen. Een voorbeeld van een mooie houten kinderstoel is de MamaToyz Houten Meegroeistoel.
 • Kunststof - Kunststof kinderstoelen zijn licht van gewicht en makkelijk schoon te maken. Ze zijn ook vaak inklapbaar, waardoor ze handig op te bergen zijn. Helaas kunnen ze wel minder stevig zijn dan houten stoelen.
 • Metaal - Metalen kinderstoelen zijn stevig en duurzaam, maar kunnen ook zwaar zijn om te verplaatsen. Ze hebben vaak een moderne uitstraling en zijn makkelijk schoon te maken.

Het beste materiaal voor jouw kinderstoel hangt af van persoonlijke voorkeur en de wensen voor gebruik. Wil je een stoel die lang meegaat en stevig is, dan is hout of metaal een goede keuze. Gaat het vooral om praktische redenen zoals makkelijk schoonmaken, dan is kunststof een goede optie.

MamaToyz Houten Meegroeistoel inclusief Eetblad

Checklist kinderstoel kopen

Voordat je een kinderstoel aanschaft, is het handig om de volgende checklist te doorlopen:

 1. Veiligheid - Controleer of de kinderstoel voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en keurmerken.
 2. Stevigheid - Test of de kinderstoel stabiel staat en niet wiebelt.
 3. Gewichtslimiet - Let op het maximale gewicht dat de stoel kan dragen, zodat je kind er veilig in kan zitten.
 4. Verstelbaarheid - Controleer of de hoogte en eventueel andere onderdelen verstelbaar zijn, zodat de stoel meegroeit met je kind.
 5. Grootte - Meet de ruimte waar de kinderstoel komt te staan en controleer of deze daar goed past.
 6. Materiaal - Bedenk welk materiaal het beste bij jouw wensen en behoeften past, zoals hierboven beschreven.
 7. Comfort - Test of de stoel comfortabel is voor je kind, bijvoorbeeld door er zelf in te gaan zitten.
 8. Gemak - Kijk of de kinderstoel makkelijk schoon te maken is en of het inklapbaar is voor opslag en transport.
 9. Prijs - Bepaal je budget en vergelijk verschillende opties binnen dat budget.
 10. Reviews - Lees reviews van andere ouders om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid van de stoel.

Tweedehands kinderstoel kopen, waar op te letten

Als je ervoor kiest om een tweedehands kinderstoel te kopen, is het belangrijk om extra goed op de volgende punten te letten:

 • Veiligheid - Controleer of de stoel alle veiligheidsvoorschriften en keurmerken nog steeds voldoet. Let met name op eventuele gebreken of beschadigingen die de veiligheid van je kind in gevaar kunnen brengen.
 • Stevigheid - Test of de stoel nog stabiel staat en niet wiebelt door slijtage of andere factoren.
 • Schoonmaken - Kijk goed naar de staat van de stoel en bedenk of het mogelijk is om deze goed schoon te maken voor gebruik.
 • Onderdelen - Controleer of alle onderdelen nog aanwezig zijn en of ze nog naar behoren functioneren.
 • Leeftijd - Vraag naar de leeftijd van de kinderstoel om een inschatting te maken van hoe lang je er nog gebruik van kunt maken voordat je kind eruit groeit.

Het is ook aan te raden om de verkoper vragen te stellen over het gebruik en eventuele gebreken of beschadigingen. Wees hierbij altijd kritisch en vertrouw op je eigen beoordeling en intuïtie.

Het kan ook verstandig zijn om te investeren in een nieuw onderdeel, zoals een nieuwe zitting of veiligheidsgordel, als dit nodig is voor de veiligheid van je kind. Denk hierbij aan de kosten en weeg dit af tegenover het kopen van een geheel nieuwe kinderstoel.

Kinderstoel accessoires 

Naast het kiezen van de juiste kinderstoel, zijn er ook verschillende accessoires die handig kunnen zijn om aan te schaffen. Hierbij kun je denken aan:

 • Kinderstoelverkleiner - Voor kleine baby's of peuters die nog niet helemaal zelfstandig rechtop kunnen zitten, kan een kinderstoelverkleiner uitkomst bieden. Deze zorgt voor extra ondersteuning en comfort tijdens het eten of spelen in de kinderstoel.
 • Eetblad - Sommige kinderstoelen hebben standaard een eetblad (of tafelblad), maar dit geldt niet voor alle modellen. Een eetblad is handig om eten en drinken op te zetten, maar ook om bijvoorbeeld te knutselen of spelen.
 • Tuigje of veiligheidsgordel - Ook al is de kinderstoel nog zo stevig, het is altijd belangrijk om je kind goed vast te zetten met een tuigje of veiligheidsgordel. Zo voorkom je dat je kind uit de stoel kan klimmen of vallen.
 • Opbergmandje - Sommige kinderstoelen hebben een handig mandje onder de stoel waar je bijvoorbeeld speelgoed of spulletjes in kunt bewaren. Zo heb je alles bij de hand tijdens het eten of spelen.
 • Reisverpakking - Ben je van plan om regelmatig op pad te gaan met de kinderstoel? Dan kan een reisverpakking handig zijn, zodat je de stoel gemakkelijk kunt meenemen en opbergen.

Het is belangrijk om te bedenken welke accessoires voor jou en je kindje nuttig kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld geen ruimte om een kinderstoelverkleiner op te bergen, dan kun je ervoor kiezen om deze niet aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor het eetblad en andere accessoires.

Conclusie

Een kinderstoel is een onmisbaar item voor jonge ouders. Het biedt veiligheid en comfort tijdens het eten of spelen en kan ook gemakkelijk meegenomen worden op uitstapjes. Er zijn bij Bezige Bijtjes verschillende soorten kinderstoelen verkrijgbaar, dus het is belangrijk om goed te kijken naar de behoeften van jouw kindje en jezelf. Daarnaast kunnen accessoires, zoals een kinderstoelverkleiner of eetblad, het gebruiksgemak nog verder vergroten. Veel plezier!