Hoe werkt een speenkoord of knuffeldoekje aan een speen? - BezigeBijtjes

Hoe werkt een speenkoord of knuffeldoekje aan een speen?

Een speentje is vaak onmisbaar voor een kindje. Zeker als je met je kindje op pad bent, is het fijn iets bij te hebben wat hem kalmeert. Het is dus vervelend als je deze onderweg kwijt raakt of vies wordt doordat deze op de grond valt. 

Jonge kindjes en baby's hebben vaak oncontroleerbare bewegingen als ze slapen of vinden het leuk om met een speentje te spelen als ze wakker zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het speentje uit de mond op bijvoorbeeld in de wandelwagen of zelfs op de grond valt. Als de speen op de grond valt, valt deze vaak in het zand of is het niet hygiënisch om hem terug in de mond van je kindje te stoppen. 
Een speenkoord kan ervoor zorgen dat de fopspeen minder snel kwijtraakt en op de grond valt. In deze blog lees je meer over wat een speenkoord is en hoe je deze werkt.

 

 

Hoe bevestig je een Speenkoordje?

Met een speenkoord bevestig je de fopspeen aan de kleding van je kindje. Dit doe je door aan het koordje van de fopspeen aan het ring van de speen te bevestigen. Het handigst is een speen met een ring. Je kan ook het koordje bevestigen aan de gleuf in de speen, maar dit kan een beetje in de weg zitten tijdens het tutten. Het uiteinde van de speenkoord kan je met de clip aan de kleding bevestigen. Zo raak de speen niet snel meer kwijt en valt hij niet op de grond. Er zijn wel wat veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van een speenkoord. Zo mag je een speenkoord niet in de wieg of in een bedje gebruiken. Zo kan er namelijk verstikkingsgevaar ontstaan. Ook is het koordje niet geschikt als speelgoed of bijtspeeltje. 

Op BezigeBijtjes vind je verschillende speenkoordjes met vrolijke siliconen kralen, teddy prints of leer

Knuffeldoekje

Een knuffeldoekje kan in sommige gevallen aan een speen worden vastgemaakt. Let op dit moet wel in het ontwerp mogelijk zijn gemaakt, bijvoorbeeld door een stukje stof waar de speen aan bevestigd kan worden. Als dit er niet is, kan de knuffeldoek niet aan de speen worden bevestigd. Zo heeft de knuffeldoek Rabbit Richie van Happy Horse aan de onderkant een stukje stof waar de speen aan geknoopt kan worden als deze een hengsel heeft. 

Rabbit Richie KnuffeldoekjeEen Knuffeldoekje is soms een goede optie om een speen minder snel kwijt te raken. Door iets groters aan de speen te bevestigen raakt de speen minder snel kwijt doordat sneller zichtbaar is dat iets ontbreekt. Ook als je je kindje vast hebt en hij spuugt zijn speen uit, is met een knuffeldoekje eraan bevestigd de kans groot dat je de speen nog kan opvangen. En raakt de speen toch kwijt, dan is deze ook makkelijker terug te vinden. 

Een knuffeldoekje is door de zachte structuur en leuke design ook zonder speen te gebruiken. Doordat een knuffeldoekje licht van gewicht is, is deze makkelijk mee te nemen en op te bergen in een tas. Sommige knuffeldoekjes hebben een apart vakje waar de speen in bewaard kan worden. Het is belangrijk dat de knuffeldoek niet te zwaar is wanneer deze aan de speen hangt, zo blijft de speen makkelijker in het mondje van je kind of baby. Als de knuffeldoek te zwaar is, valt het speentje juist sneller wat een tegenwerkend effect heeft.