Handleiding om je baby in te bakeren - BezigeBijtjes

Handleiding om je baby in te bakeren

Inbakeren is een methode die over de hele wereld wordt gebruikt om pasgeboren baby's in te wikkelen. Deze inbaker methode helpt baby's te kalmeren en te ontspannen. Dit komt omdat ingebakerde baby's zich veilig voelen omdat hun ledematen gelijkmatig zijn ingepakt zoals in de baarmoeder.

Ook slaapt een baby langer, omdat je baby nog geen goede controle heeft over zijn arm- en beenbewegingen, kan hij zichzelf met deze bewegingen flink wakker houden. Een ingebakerde baby voelt zich geborgen en kan geen grote bewegingen meer maken. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap en slaapt hij beter door. Super fijn wanneer je een new born baby hebt. Wat ook kan helpen om een new born baby in slaap te krijgen is door de baby wanneer deze is ingebakerd ook licht te wiegen. Zo wordt ook de beweging die ze in de tijd dat ze in de baarmoeder waren nagebootst. Zoals je misschien nog wel kan herinneren bewoog de baby vooral als jij stilzat en lag de baby te slapen wanneer jij met de dagelijkse bezigheden bezig was. 

Toch is het belangrijk om op de juiste manier je kindje in te bakeren. Het gebruik van een onveilige techniek kan leiden tot oververhitting, heupdysplasie of zelfs wiegendood. In dit artikel geven we tips en stappen om je kindje veilig in te bakeren.

Wat voor soort inbakerdoek moet je gebruiken?

hydrofiele doek bamboom

Het materiaal dat wordt gebruikt om een ​​inbakerdoek te maken, moet licht en ademend zijn. je kunt hiervoor gebruiken:

  • een XL hydrofiele doek van bijvoorbeeld Bamboom. De hydrofiele doeken van Bamboom zijn gemaakt van biologische bamboe en biologisch katoen, waardoor het een zachte, ademende stof is. Deze doeken zijn 120 bij 120 cm.
  • een katoenen babydekentje dat licht en luchtig is
  • een speciaal ontworpen inbakerdoek met heupvriendelijk design en unieke sluitingen

6 stappen voor het inbakeren van je baby:

  • Stap 1: Vouw de bovenhoek van de hydrofiele doek naar beneden en leg de doek plat - in een ruitvorm - op bijvoorbeeld een bed of commode

  • Stap 2: Leg je baby op de hydrofiele doek, met het gezicht naar boven, met het hoofdje op de opgevouwen hoek

  • Stap 3: Leg het rechterarmpje van je baby naast hem, wikkel de rechterhoek om hem en stop deze onder de linkerkant van zijn lichaam

  • Stap 4: Breng de onderste hoek van de hydrofiele doek omhoog over de voeten en schouders van je baby, waarbij het nekje en gezicht zichtbaar blijven. Het is erg belangrijk dat je het gezichtje blijft zien.

  • Stap 5: De volgende stap is het omgekeerde van stap 4: Wikkel de linkerhoek van de hydrofiele doek om je baby en stop deze onder de linkerkant, waarbij je zijn linkerarm voorzichtig naast hem plaatst. Zorg ervoor dat de hydrofiele doek niet nogmaals het hoofd of nekje bedekt. Anders wordt het te warm.

  • Stap 6: Zorg ervoor dat je je baby niet te strak hebt ingebakerd of juist te los. De benen van je baby moeten in een natuurlijke kikkerachtige houding kunnen worden gedaan. Als je je kind te strak in een doek wikkelt, kan dit heupdysplasie of dislocatie veroorzaken. Ook kan dit te warm worden, wat voor wiegendood kan zorgen. 

  • Heb je twijfels? Dan kan je altijd hulp of advies vragen bij het consultatiebureau of kraamhulp.

Ingebakend kindje hydrofiele doek bamboom

Is inbakeren veilig?

Inbakeren is veilig, het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Onjuiste inbakertechnieken kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk dat je een aantal eenvoudige veiligheidsrichtlijnen volgt.

Zorg ervoor dat je je baby niet te strak inbakert. Je baby moet de beentjes vrij kunnen schoppen en in een natuurlijke ''kikkerachtige'' positie kunnen plaatsen. Het is ook belangrijk dat je je kind niet te strak inbakert omdat dit voor oververhitting kan zorgen. Gebruik ook niet te zware dekens of een stof die niet ademend is als doek om in te bakeren. Over het algemeen worden speciaal ontwikkelde inbakerdoeken of hydrofiele doeken gebruikt om in te bakeren. Hydrofiele doeken zijn van zichzelf al ademend. Wanneer je een hydrofiele doek gebruikt die gemaakt is van Bamboe, is dit extra ademend. 

Voordat je gaat inbakeren is het belangrijk om even de temperatuur van je kindje te checken. Is je kindje te warm, dan is het niet verstandig om in te bakeren. Dit kan namelijk voor oververhitting zorgen. 

Natte, zweterige huid of haar, rode wangen of een verwarmde huid zijn allemaal tekenen dat je baby oververhit raakt (niet alleen warm). Een baby die oververhit is, kan schreeuwen, rusteloos of juist futloos lijken.