7 tips voor als je baby of kindje niet wil slapen 's avonds - BezigeBijtjes

7 tips voor als je baby of kindje niet wil slapen 's avonds

Als ouder heb je veel geluk aan een klein wondertje. Helaas kan het voorkomen dat je baby of kindje niet goed slaapt waardoor je gebroken nachten hebt. Natuurlijk zijn alle kinderen en baby's anders, maar misschien heb je iets aan deze 7 tips om je kindje makkelijker te laten slapen. 

  1. Overdag slapen in een kamer met (veel) licht slapen
   Dit is voor alle leeftijden goed. Als het dag-nacht ritme van een baby nog is omgedraaid kan je je baby beter laten slapen in een lichte kamer. Zo slaapt je baby sneller en beter. Ook kan je baby op deze manier dag en nacht ritme gaan ontwikkelen. Als je kindje wat ouder is kan je de kamer wel donkerder maken, maar maak wel verschil tussen dag en nacht. Zo weet je kindje dat het tijd is voor een kort slaapje. Wanneer het nacht is, is het donker en is het tijd voor langer slapen. 
  2. Zorg overdag voor achtergrondgeluiden
   Door achtergrond geluiden weet je kindje dat het overdag is. Zo weet je kindje dat het tijd is voor een dutje. 's nachts is het stil waardoor je kindje weet dat hij langer moet slapen. 
  3. Begin al met stilte en rust vóór bedtijd
   Zorg voor slaaproutine bij je kindje. Begin daarom een half uur voor bedtijd al met de slaaproutine zoals geen scherm tijd meer om prikkels af te bouwen. Je kan ook slaaproutine in bouwen door een verhaaltje samen te lezen in bed. Zo ligt je kindje al in bed en weet hij bij het einde van het verhaaltje dat het bedtijd is en is je kindje ook nog eens relaxed.
  4. Doe je baby ‘s avonds in bad
   Zoals je misschien zelf al wel hebt ervaren, een warm badje werkt rustgevend. Dim de lichten op bijvoorbeeld de slaapkamer en maak er een rustgevend ritueel van. Je hebt ook kinderen die heel actief in bad zijn. Dat is geen probleem, als je maar zorgt voor een rustgevende afsluiting. Misschien even lekker masseren of kriebelen na het afdrogen. Geheid dat je baby hier heerlijk slaperig van wordt. Als je dit stelselmatig ‘s avonds doet, laat je je baby weten dat het bijna bedtijd is. Eventueel kan je je baby na het badje inbakeren met een hydrofiele doek. Doordat je baby heerlijk ingebakerd ligt, zal hij zichzelf niet wakker maken met oncontroleerbare bewegingen.
  5. Gebruik een nachtlampje
   Met felle lampen kan je ervoor zorgen dat je baby weer klaarwakker is zodra je de kamer binnen komt. Probeer daarom felle lampen te vermijden. Gebruik de dimmer op de lampen of gebruik een nachtlampje. Het fijne aan een nachtlamp is dat deze aan kan blijven staan of hier een timer op zit. In sommige gevallen kan een slaaplamp zelfs een rustgevend geluidje afspelen voor een bepaalde periode. Zo kunnen de slaaplampen van Nattou verschillende geluiden afspelen zoals het geluid van de baarmoeder. Dit werkt erg goed bij NewBorns. Het geluid gaat bij deze nachtlampen vanzelf uit. Huilt je baby? Dan detecteerd deze nachtlamp dit en speelt 15 minuten een gekozen rustgevend geluidje af. Grote kans dat jij je bed niet meer uit hoeft. 
  6. Leg een knuffel in het bedje of in de wieg
   Een zachte knuffel of een knuffeldoek kan je baby of kindje helpen om in slaap te vallen. Vaak heeft een knuffel of knuffeldoekje een geur van zichzelf of van de ouders. Dit voelt vertrouwd en kan dus helpen om in slaap te vallen. Let er wel op dat slapen met een knuffel de eerste maanden niet veilig is voor een baby. Is je baby in slaap gevallen, haal dan de knuffel of knuffeldoek uit bed. In deze blog kan je lezen wanneer je baby wel veilig kan slapen met een knuffel.
  7. Leg je baby of kindje op het juiste moment in bed
   Wanneer je baby niet moe is, zal deze niet slapen. Als je baby juist té moe is, heeft deze ook moeite om in slaap te vallen. Het is belangrijk om hier precies tussenin te zitten. Let erop of dat je baby of kindje gaat gapen, in de oogjes wrijven, op het duimpje sabbelen, hangerig worden, misschien een beetje jengelen… Dan is het hoog tijd om te gaan slapen. Wil je kindje niet meteen gaan slapen? Zet even een paar minuten door. Grote kans dat je kindje dan wel in slaap valt. Eruit halen kan altijd nog.

Zoals we al aangaven is ieder kindje anders. Probeer een van de tips meerdere dagen uit. Op deze manier kan je kijken wat het beste voor jouw kindje werkt.