Kinderopstapjes en Leertorens - De Ultieme Gids - BezigeBijtjes

Kinderopstapjes en Leertorens - De Ultieme Gids

Wil je samen met je kleintje koken? Of wil je je kindje leren om zelf zijn of haar handjes te wassen? Dan zijn een kinderopstapje en leertoren de perfecte oplossingen voor jouw kind! Deze handige hulpmiddelen zijn niet alleen praktisch, maar ook veilig en leuk voor je kind om te gebruiken.

Wat is een kinderopstapje?

Een kinderopstapje is een speciale kruk of opstapje voor kinderen, ontworpen om hen op een handige hoogte te brengen. Hierdoor kunnen ze zelfstandig dagelijkse activiteiten in huis uitvoeren, zoals handen wassen, tanden poetsen of helpen in de keuken. Met een kinderopstapje kunnen kinderen zelfstandigheid ontwikkelen en leren ze om mee te doen met de volwassenen in huis.

ikea kinderopstapje

Bron: Ikea kinderopstapje 

Wat is een leertoren?

Een leertoren is een soort trapje met veiligheidshekjes en opstapjes dat speciaal ontworpen is voor jonge kinderen. Het biedt kinderen de mogelijkheid om op een veilige manier zelfstandig bij het aanrecht of andere hogere oppervlaktes te komen. Met behulp van een leertoren kan een kind veilig en op eigen niveau meedoen met dagelijkse activiteiten in de keuken, zoals helpen bij het koken of zijn/haar eigen handjes wassen.

 

Mamatoyz leertoren hond

 

Montessori Leertorens

Bij het ontwerpen van leertorens is er rekening gehouden met de ideeën en principes van Maria Montessori. Een Montessori leertoren biedt kinderen niet alleen de mogelijkheid om zelfstandig te zijn, maar ook om te leren door middel van praktische activiteiten. Door samen te werken in de keuken en andere dagelijkse taken uit te voeren, ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden, coördinatie en zelfvertrouwen. Een Montessori leertoren is daarom een waardevolle toevoeging aan het opvoeden van jonge kinderen.

Wat is het verschil tussen een kinderopstapje en een leertoren?

Het belangrijkste verschil tussen een kinderopstapje en een leertoren is de veiligheid. Een leertoren heeft namelijk extra veiligheidshekjes en opstapjes, waardoor kinderen niet kunnen vallen of zich bezeren. Daarnaast biedt een leertoren meer stabiliteit en steun dan een gewoon opstapje, wat vooral handig is voor jonge kinderen die nog niet zo goed hun evenwicht kunnen bewaren.

Een ander verschil is dat een leertoren meer mogelijkheden biedt dan een gewoon kinderopstapje. Door de verschillende platformpjes kunnen kinderen op verschillende hoogtes staan, wat handig is bij verschillende activiteiten. Zo kan een kind bijvoorbeeld op het laagste platform staan om te helpen met afwassen, terwijl hij of zij op het hoogste platform staat om mee te kijken bij het koken.

Een kinderopstapje daarentegen is vaak gemaakt van plastic en lichter. Hierdoor kan een kindje het makkelijker zelf oppakken en verplaatsen. Een leertoren is vaak gemaakt van hout, waardoor het zowel steviger als zwaarder is.

Inklapbare houten leertoren

Wanneer is je kindje toe aan een leertoren of opstapje?

De geschikte leeftijd voor een kinderopstapje of leertoren is afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje.

Opstapje - Over het algemeen kunnen kinderen vanaf 1 à 2 jaar al gebruik maken van een opstapje om bijvoorbeeld zelfstandig op het toilet te kunnen zitten of hun handjes te wassen.

Leertoren - Voor een leertoren geldt ook dat kinderen vanaf ongeveer 1 à 2 jaar hier gebruik van kunnen maken, omdat er extra veiligheidshekjes op zitten die je kindje beschermen als hij/zij zijn evenwicht verliest.

Het is belangrijk om goed naar je kindje te kijken en te bepalen of hij/zij al toe is aan een opstapje of leertoren. Sommige kinderen hebben eerder behoefte aan extra ondersteuning en veiligheid, terwijl andere kinderen juist meer zelfstandig kunnen zijn.

Neem daarom altijd de tijd om je kindje te observeren en te bepalen wat het beste bij zijn/haar ontwikkeling past.

Verschil hoogte kinderopstapje en leertoren

Een belangrijk verschil tussen een kinderopstapje en leertoren is de hoogte. Een kinderopstapje is meestal veel lager dan een leertoren, waardoor het doel ook anders is.

Zoals eerder genoemd wordt een opstapje vaak gebruikt om bijvoorbeeld zelfstandig op het toilet te kunnen zitten of de handjes te wassen (bij een lagere kraan).

Een leertoren daarentegen wordt vaak gebruikt als platform om mee te kijken bij het koken, handjes te wassen in de keuken of spullen uit hogere kastjes pakken.

Verschillende standen leertoren

Verschillende soorten leertorens

Er zijn verschillende soorten leertorens verkrijgbaar, elk met hun eigen voordelen en mogelijkheden.

Inklapbare leertorens - Deze leertorens zijn gemakkelijk op te bergen en nemen weinig ruimte in beslag wanneer ze niet gebruikt worden. Ideaal voor als je bijvoorbeeld een kleine keuken hebt.

Verstelbare leertorens - Deze leertorens zijn in hoogte verstelbaar, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo kunnen jongere kinderen op een lagere stand staan en oudere kinderen op een hogere stand.

Om te bouwen leertorens - Deze leertorens hebben meerdere functies en kunnen bijvoorbeeld ook omgebouwd worden tot tafel met bankje. Zo haal je nog meer uit één product!

Inklapbare leertoren voorbeeld

Duurzaamheid en Materialen

Bij de aankoop van een leertoren is het belangrijk om te letten op duurzame materialen. De meeste leertorens worden gemaakt van multiplex hout, wat een duurzaam materiaal is.

Echter, niet al het hout is even duurzaam. Kies daarom voor een leertoren gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Dit betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en er rekening wordt gehouden met mens, dier en milieu.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de verf of lak die gebruikt is voor de leertoren. Kies bijvoorbeeld voor een verf op waterbasis, zonder schadelijke stoffen.

Met een duurzame leertoren zorg je niet alleen voor een langere levensduur van het product, maar draag je ook bij aan een beter milieu en toekomst voor onze kinderen.

Veiligheid van kinderopstapjes en leertorens

Bij het gebruik van kinderopstapjes en leertorens is veiligheid natuurlijk een belangrijk aspect. Zorg er altijd voor dat de opstapjes en torens stevig zijn en niet makkelijk kunnen omvallen.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de hoogte van de opstapjes en leertorens in verhouding tot de lengte van het kind.

Bij kleine kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze altijd onder toezicht staan tijdens het gebruik van een opstapje of leertoren.

Let ook op eventuele scherpe randen of hoeken en zorg ervoor dat het kind altijd goed vast kan houden aan de leertoren of opstapje.

Met deze tips zorg je voor een veilig gebruik van kinderopstapjes en leertorens en voorkom je ongelukken.

Hoe te onderhouden?

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een kinderopstapje of leertoren is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Maak de opstapjes en torens regelmatig schoon met een vochtige doek en milde zeep.

Ook is het verstandig om eens in de zoveel tijd te controleren of alle schroeven en verbindingen nog goed vast zitten. Dit geldt natuurlijk vooral voor de leertorens.

Als er beschadigingen zijn, repareer deze dan direct om verdere slijtage te voorkomen. Zo blijft de kwaliteit van het leertoren behouden en gaat het langer mee.

 

Leertoren kinderopstapje inklapbaar

 

Waar kun je een kinderopstapje nog meer voor gebruiken?

Een kinderopstapje is niet alleen handig voor kinderen om bijvoorbeeld zelf op het toilet of aan de wastafel te kunnen, maar kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Een paar voorbeelden

 • Gebruik het opstapje of leertoren als extra zitplaats voor kinderen wanneer er visite is
 • Plaats het opstapje bij de kasten in de keuken, zodat kinderen ook daar makkelijk bij kunnen en mee kunnen helpen met koken
 • Gebruik het opstapje als opstapje voor huisdieren om bijvoorbeeld in de auto te komen
 • Voor kinderen die bang zijn in het donker, kan een opstapje dienen als nachtlicht door er een klein lampje op te bevestigen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees creatief!

Nadelen van een leertoren

Hoewel leertorens ontzettend handig en veilig zijn, hebben ze ook een paar kleine nadelen. Zo kan het zijn dat de toren te groot is voor sommige keukens of dat het lastig op te bergen is wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. In dit geval kan je gebruik maken van een inklapbare leertoren.

Ook kan een leertoren wat meer ruimte in beslag nemen dan een kinderopstapje, dus houd hier rekening mee bij de keuze voor een van de twee.

Samenvatting - Waar moet je op letten als je een leertoren koopt?

Leertorens zijn enorm handig voor kleine kinderen om in de keuken, de badkamer en aan tafel zelfstandig dagelijkse activiteiten in huis uit te voeren. Samenvattend, waar moet je ook alweer allemaal op letten bij het aankopen en gebruiken van een leertoren?

Tips bij het Aankopen

 • Kies een stabiele en stevige leertoren met goede verbindingen en schroeven
 • Houd rekening met eventuele nadelen, zoals beperkte ruimte in de keuken en moeilijke opbergmogelijkheden
 • Let op de maximale belastbaarheid van de leertoren en pas hier het gebruik op aan
 • Het hout van sommige leertorens kan absorberend werken, waardoor de leertoren niet geschikt is voor lang gebruik in de badkamer

Tips bij het Gebruik

 • Stel de hoogte van de leertoren in op basis van de lengte en behendigheid van je kind
 • Blijf altijd in de buurt en houd toezicht, ook wanneer je kind zelfstandig bezig is
 • Gebruik de leertoren niet als speelgoed en leg uit dat het alleen bedoeld is voor bepaalde activiteiten in huis
 • Controleer regelmatig of alle onderdelen nog goed vastzitten en repareer eventuele beschadigingen direct om verdere slijtage te voorkomen
 • Denk ook aan andere mogelijke toepassingen van de leertoren, zoals een extra zitplaats voor kinderen of als opstapje voor huisdieren

Door goed te letten op deze punten, kun je een veilige en praktische leertoren aanschaffen waar zowel jij als je kind(eren) veel plezier van zullen hebben!

Ben je op zoek naar mooie en duurzame leertorens of andere handige inrichting en meubels? Bekijk dan onze 'Inrichting en Meubels' Collectie.